Hoe zoekmachines werken en hoe je jouw content daarop afstemt in 2025

01
Crawlen en indexeren: hoe zorg je dat jouw content vindbaar is?
Nieuwe webpagina's worden maar verwerkt door zoekmachines vanaf het moment dat een crawler die pagina opmerkt. Crawlers zijn zoekrobots die het web doorzoeken op nieuwe of bijgewerkte content. De gevonden pagina’s worden geanalyseerd en opgeslagen in een zoekmachine-index: een enorme database van webinhoud. Op het moment dat jij een zoekopdracht uitvoert, koppelt de zoekmachine jouw vraag aan die eerder opgemaakte index. Google gebruikt een vijftiental types crawlers, zowel desktop- als smartphonecrawlers.
Als jij een nieuwe pagina aanmaakt, moet een Googlebot je pagina ontdekken door te crawlen. De bot crawlt vooral reeds gekende webpagina’s, en checkt daar de updates en nieuwe links.
> Plaats daarom altijd links naar je nieuwe pagina’s op gezaghebbende pagina's van je website. Liefst op de homepage.
Klikdiepte
Als je de crawlers goed wil bedienen, zorg je ervoor dat je niet te veel subniveaus op je website hebt.
Idealiter bereikt een Googlebot elke pagina binnen maximaal drie klikken vanaf je homepage. Een grotere klikdiepte vertraagt het crawlen en komt de gebruikerservaring meestal niet ten goede.
Hoe pas je dit toe?
- Een logische sitestructuur zorgt ervoor dat crawlers je content makkelijker vinden.
- Zorg er zeker voor dat je website ook mobiel prettig is om te bezoeken.
- Maak slim gebruik van interne links en plaats nieuws op je homepage.
- Kies voor een hub- & spoke-structuur en gebruik heldere, inhoudelijke url’s.
Meer weten?
02
Hoe Google bepaalt welke content bovenaan staat
Nadat pagina’s zijn gecrawld en geïndexeerd, bepaalt de zoekmachine met complexe algoritmes welke resultaten bovenaan komen voor een zoekopdracht. Google hanteert honderden rankingfactoren die meespelen in het algoritme. Maar wat zijn de grote principes?
Relevante content
De inhoud van een pagina moet relevant zijn voor een bepaalde zoekopdracht.
Dat betekent onder meer dat de woorden en zinnen waarop de gebruiker zoekt, op jouw pagina voorkomen. Ook synoniemen en aanverwante termen spelen mee. Het algoritme gaat ook na of je pagina echt het onderwerp behandelt dat de zoeker bedoelt. De kwaliteit van je content en hoe direct je de vraag beantwoordt, spelen een vitale rol.
E-E-A-T principe
Google beoordeelt contentkwaliteit onder andere via het E-E-A-T principe:
- Experience
- Expertise
- Authoritativeness
- Trustworthiness
Heeft de auteur ervaring en expertise? Is de site een gezaghebbende bron en is de inhoud betrouwbaar? Dat levert geen directe score op, maar veel factoren die E-E-A-T beïnvloeden, wegen mee in je ranking (zoals kwalitatieve backlinks, author bio en inhoudelijke diepte).
Praktisch gezien betekent dat: schrijf waardevolle, originele content die de zoekvraag echt beantwoordt. Volledigheid is belangrijk. Een pagina die een onderwerp van a tot z uitlegt en gerelateerde vragen meeneemt, heeft een streepje voor, omdat Google zo’n pagina als meer waardevol ziet voor gebruikers.
Kwaliteit en gebruikersgedrag
Hoewel Google terughoudend is over het belang van gebruikersgedrag in het algoritme, wordt aangenomen dat het op zijn minst gemonitord wordt om resultaten te evalueren.
Hoe hoog is het aantal gebruikers dat jouw pagina aanklinkt in de lijst zoekresultaten? Hoe lang blijven die gebruikers op je pagina? Een pagina waarop gebruikers direct terugklikken naar Google wordt als minder relevant gezien voor die zoekopdracht.
Context, intentie, beeld en videoen gebruikersgedrag
Het Google algoritme kijkt alsmaar beter naar de context en achterliggende intentie van een zoekopdracht. AI-modellen zoals RankBrain uit 2015 en MUM uit 2021, die patronen in content en zoekgedrag herkennen en interpreteren, spelen een grote rol in die evolutie. MUM is zelfs in staat om content in meerdere talen te begrijpen en verbanden te leggen tussen verschillende media zoals tekst, afbeeldingen en video.
Zoekintentie of ‘search intent’ is de onderliggende reden waarom iemand een zoekopdracht invoert in een zoekmachine.
Google onderscheidt vier basiscategorieën intentie:
- Informatieve intentie. Gebruikers met een informatieve intentie willen kennis opdoen. Dat varieert van simpele vragen (’Wat is content marketing?’) tot diepgaand onderzoek (’Hoe maak je een geavanceerde SEO-strategie?’). Je speelt hierop in met uitgebreide blogartikelen, whitepapers, content experiences, infographics en video’s.
- Navigerende intentie. Gebruikers met een navigerende intentie hebben een specifiek merk of een website in gedachten. Zoekopdrachten zoals ‘SEMrush login’ of ‘Ahrefs pricing’ laten zien dat de gebruiker naar een specifieke website wil gaan. Je speelt hier vooral op in door te bouwen aan een sterke merknaam.
- Commerciële intentie. Dit is een hybride intentie waarbij de gebruiker zich oriënteert op een aankoop, maar nog niet direct klaar is om te kopen. Denk aan zoekopdrachten zoals ‘beste SEO-tools 2024’ of ‘HubSpot vs. Marketo’. Content zoals vergelijkingsartikelen, uitgebreide reviews, content experiences, casestudy’s en diepgaande overzichten werken hier goed.
- Transactionele intentie. Bij transactionele zoekopdrachten is de gebruiker klaar om actie te ondernemen, zoals kopen of inschrijven. Zoekopdrachten als ’Koop Nike Air Max 90’ of ‘SEMrush abonnement afsluiten’ vallen hieronder. Zorg dat je productpagina’s goed geoptimaliseerd zijn met duidelijke call-to-actions, snelle laadtijden, overtuigende productbeschrijvingen en klantreviews.
Als de zoekintentie actualiteitsgebonden is, zal het algoritme recentere content bevoordelen omdat gebruikers verse info willen. Gaat het om een tijdloze vraag, dan winnen wellicht pagina’s die al langer autoriteit hebben.
Samengevat hanteert Google een mix van relevantie-factoren (hoe goed sluit de content aan op de query), autoriteit-factoren (hoeveel gezag en links heeft de site), gebruikerservaring-factoren (techniek, snelheid, mobiel, etc.) en gebruikersfeedback-factoren.

Hoe pas je dit toe?
- Stem je content maximaal af op de intentie van de gebruiker. Beantwoord vragen direct en helder, zonder overbodige franje.
- Gebruik natuurlijke taal en synoniemen. Artificiële intelligentie begrijpt concepten en context, niet alleen exacte zoekwoorden.
- Investeer in waardevolle, originele B2B-content die een zoekvraag volledig beantwoordt en gerelateerde vragen meeneemt.
- Speel in op long-tail zoekopdrachten. Mensen zoeken steeds specifieker en in spreektaal, zeker met voice search in opkomst.
- Wees helder over de bedoeling van je pagina. Op een transactionele pagina geef je productvoordelen en een makkelijk aankooptraject; op een informationele pagina breng je entertainende of informatieve content.
- Toon je ervaring en expertise. Voeg een bio toe of deel concrete details, cases en ervaringen. Focus op je unieke B2B-expertise zoals eigen onderzoek of interviews om je te onderscheiden.
Meer weten?
03
SEO-contentstrategie: hoe bepaal je welke content jij nodig hebt?
Het basisprincipe is: stel de gebruikersbehoeften centraal en zet SEO-technieken in om je content optimaal zichtbaar te maken. Een goede SEO-contentstrategie verenigt creativiteit en data. Je schrijft voor mensen, maar met inzichten die zoekmachines helpen.
Focus op meerwaarde creëren en optimaliseren
Een contentstrategie start met inzicht in je doelpubliek. Welke vragen stellen zij over jouw productcategorie, welke problemen proberen ze op te lossen? En hoe kan jouw content daarbij helpen? Gebruik zoekwoordonderzoek en tools als Google Keyword Planner om populaire vragen en zoektermen in kaart te brengen.
Lees ook
Content marketing strategie: een hands-on gids voor B2B
Kijk verder dan losse keywords en teken onderwerpclusters uit. Schrijf je bijvoorbeeld over ‘duurzaam wonen’ dan zal jouw publiek misschien zoeken op alles van ‘energiezuinige woning technieken’ tot ‘zonnepanelen opbrengst berekenen’ en ‘isolatie subsidie’.
Topic cluster-strategie
Bundel je ideeën in een topic cluster-strategie, die afgestemd is op de klantenreis van je doelgroep. Hierbij maak je één uitgebreide pijlerpagina over een breed kernonderwerp, en daaronder meerdere subpagina’s die deelaspecten of gerelateerde subthema’s behandelen. De subpagina’s linken allemaal terug naar de pijlerpagina en vaak ook onderling naar elkaar.
Een clusterstructuur verhoogt de kans dat je pijlerpagina hoog rankt op het brede onderwerp én dat de subpagina’s ieder voor hun specifieke zoektermen sterk scoren. Bovendien verbetert het de gebruikservaring: je biedt direct verdere relevante leesopties via interne links. Doordat je de hele klantenreis afdekt, maak je content die bij verschillende intents (van informatie tot transactie) aansluit.
Meer weten?
Bekijk Hubspot’s uitleg over Topic Clusters: The Next Evolution of SEO
04
Technische en off page SEO: performance en structuur als basis
Technische SEO legt de basis voor het succes van je content. Hoewel sterke content en linkbuilding vaak de meeste aandacht krijgen, is een goed geoptimaliseerde website even essentieel om je site correct te laten crawlen en begrijpen door zoekmachines.
Enkele technische checks
- Een snellere site betekent niet alleen blije gebruikers, maar ook een hogere kans op goede rankings. Optimaliseer voor snelheid en mobiel. Zorg dat je CSS/JS en afbeeldingen geoptimaliseerd zijn (minified code, gecomprimeerde afbeeldingen). Kies een snelle hosting. Ga voor lazy loading: laad afbeeldingen pas als ze in beeld komen. Kies voor gebruiksvriendelijke buttons, plaats op je mobiele site niet minder content dan op je desktopversie enzovoort.
- Google kijkt primair naar je mobiele site voor indexering en ranking. Controleer in Google Search Console welke eventuele fouten je vindt in je Mobiele usability rapport.
- Zorg dat je website beschikt over een schone robots.txt (die geen cruciale onderdelen blokkeert), een actuele XML-sitemap, correcte canonical-tags enzovoort. Beheer ook je HTTP-statuscodes (404-pagina’s met verwijderde content en 301-redirects) goed.
- Zorg er vanzelfsprekend ook voor dat je site op HTTPS draait (met geldig veiligheidscertificaat).
- Als je meertalige of regionale versies hebt, implementeer dan hreflang tags zodat Google de juiste taal/regio versie aan de juiste gebruikers toont.
- Titel-tag en Meta-description. Zorg voor een unieke, beschrijvende <title> voor elke pagina (max 60 tekens) die het hoofdzoekwoord bevat en uitnodigt tot klikken. Bijvoorbeeld: ‘Hoe maak je lasagne? – Recept & stapsgewijze handleiding | Kookplatform’. De meta-description (155 tekens) moet de pagina samenvatten en een call-to-action bevatten. Hoewel meta-descripties geen rankingaandacht geven, verhogen goede meta’s je CTR (en daarmee indirect je succes).
- URL-structuur. Inhoudelijk duidelijke URLs met het keyword presteren beter dan onduidelijke parameters. Dus liever '.../duurzaam-wonen-tips' dan '.../article?id=111&cat=4'.
- Structured data. Gebruik dit format om rich results te genereren: speciale weergaven bovenaan in de zoekresultaten met extra informatie. Denk aan een FAQ met uitklapbare vragen direct in de zoekresultatenlijst, evenementen met datum en locatie, etc.
Off-page SEO: backlinks en merkbekendheid
Met off-page SEO verwijzen we naar factoren die buiten je website liggen, maar waarop je in zekere mate wel invloed kan uitoefenen. Daarom gaan we daar binnen dit artikel maar heel kort op in.
Een heel belangrijk onderdeel van off-page SEO is linkbuilding: het vergaren van kwalitatieve (back)links naar jouw site. Backlinks gelden als echte rankingboosters: ze bieden Google een sterke indicatie van je autoriteit.
De krachtigste methode om aan linkbuilding te doen, is inzetten op content marketing. Creëer content die mensen willen delen of waarnaar ze willen refereren. Wie een stap verder wil gaan, kan ook starten met gastbloggen. **Of **zoek naar kapotte links over relevante onderwerpen op andere sites en vraag om die te vervangen door jouw link.
Meer weten?
05
AI en andere innovaties
De zoekmachinewereld staat niet stil. De opmars van kunstmatige intelligentie (AI) zorgt ervoor dat de zoekmachines vandaag bijna als een mens lezen.
Inhoud, voice & image search
- Slimme algoritmes zorgen ervoor dat SEO-optimalisatie steeds breder en inhoudelijker wordt. Wie het verschil wil maken, moet in zijn volledige contentstrategie en -uitvoering focussen op kwaliteit en autoriteit.
- Een andere ontwikkeling zijn de voice queries. Speel daarop in met langere combinaties van keywords en conversationelere content. Denk aan FAQ-pagina’s en Q&A content.
- AI maakt ook visuele zoekopdrachten beter. Met Google Lens richt je je camera op een object en Google zoekt er informatie over. Of je combineert een foto + tekst in je zoekopdracht (’vind schoenen zoals deze, maar in het blauw’).
- Zorg dat je beeld-SEO op orde staat, met afbeeldingen die goede alt-teksten hebben en veel relevante images die door Google begrepen kunnen worden. Ook video-content blijft groeien en zal mogelijk door AI nog aan belang winnen, omdat AI-chatbots video’s vrij makkelijk kunnen verwerken.
AI-zoekmachines
Google blijft met voorsprong de meest gebruikte zoekmachine, maar krijgt ook AI-zoekmachines als ChatGPT Search of Perplexity naast zich.

AI-zoekmachines als ChatGPT Search en Perplexity werken grotendeels op een gelijkaardige manier als Google, met crawlers, indexering en ranking-algoritmes.
Perplexity baseert zich wel op een kleinere index die dagelijks vernieuwd wordt en daardoor actuele informatie hoger waardeert.
ChatGPT Search gebruikt dan weer de zoekinfrastructuur en het indexeringssysteem van Bing.
Wie wil scoren in AI-zoekmachines, volgt hetzelfde pad als wat Google aanbeveelt:
- Focus op de kwaliteit van je content en werk aan je autoriteit.
- Creëer snel scanbare content met een logische structuur.
- Maak content die maximaal aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker.
Meer weten?
Bekijk dit jaarlijks overzicht van het agency First Page Sage over hoe zwaar de verschillende factoren meetellen in het huidige Google algoritme.
FAQ: SEO in 2025
1. Wat is de belangrijkste SEO-trend in 2025?
De grootste SEO-trend is dat slimme algoritmes ervoor zorgen dat SEO-optimalisatie steeds breder en inhoudelijker wordt. Wie het verschil wil maken, moet focussen op kwaliteit, autoriteit, zoekintentie en contentrelevantie. Ook structured data en image en voice search worden belangrijker.
2. Hoe zorg ik dat mijn content snel wordt gecrawld en geïndexeerd?
Plaats interne links naar nieuwe pagina’s op je homepage. Zorg ervoor dat je site een logische structuur heeft en dat Googlebot elke pagina binnen drie klikken kan bereiken. Gebruik een XML-sitemap en controleer je robots.txt-bestand.
3. Welke factoren bepalen of mijn content hoog rankt in Google?
Google kijkt naar een combinatie van:
- Relevantie (komt de content overeen met de zoekopdracht?)
- Autoriteit (hoeveel kwalitatieve backlinks heeft de pagina?)
- Gebruikerservaring (laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, interne linkstructuur)
- Gebruikerssignalen (klikfrequentie, tijd op de pagina, bounce rate)
4. Wat is E-E-A-T en waarom is het belangrijk?
E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Google gebruikt dat principe om de betrouwbaarheid en kwaliteit van content te beoordelen. Zorg voor goed onderbouwde content, een duidelijke auteursvermelding en kwalitatieve backlinks om je E-E-A-T te verbeteren.
5. Hoe optimaliseer ik mijn content voor zoekintentie?
Stem je content af op de vier hoofdcategorieën van zoekintentie:
- Informatief: Bied diepgaande, educatieve content zoals gidsen en blogs.
- Navigerend: Zorg ervoor dat je merk- en productnamen duidelijk aanwezig zijn.
- Commercieel: Maak vergelijkingsartikelen, reviews en casestudy’s.
- Transactioneel: Optimaliseer product- en landingspagina’s met duidelijke CTA’s.
6. Wat is een topic cluster en waarom is die nuttig?
Een topic cluster bestaat uit een pijlerpagina (hoofdartikel over een breed onderwerp) en meerdere subpagina’s die specifieke deelonderwerpen behandelen. Deze structuur helpt zoekmachines de structuur van je content te begrijpen en verhoogt je rankingkansen op brede én specifieke zoektermen.
7. Hoe belangrijk is technische SEO nog in 2025?
Technische SEO blijft een fundament voor goede rankings. Belangrijke aspecten zijn:
- Snelheid: optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer code en gebruik snelle hosting.
- Mobielvriendelijkheid: Google indexeert primair de mobiele versie van je site.
- Structured data: helpt Google bij het genereren van rich results.
- Indexering: zorg dat Googlebot je pagina’s goed kan crawlen en verwerken.