bronnen

en websites

Vlaanderen

  • VRT. diversiteitswebsite VRT + VRT-Woordenlijst Diversiteit. Interessante woordenlijst, maar niet erg volledig. Er zijn ook veel trefwoorden over diversiteit te vinden op vrt.taal.
  • çavaria.be. Woordenlijst. Uitgebreide woordenlijst over lgbti, gender, seksuele oriëntatie en geslacht van Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van lgbti-mensen en koepel van lgbti-organisaties.
  • Vlaamse overheid. Pagina diversiteit van de Vlaamse overheid; zie ook Dienst Diversiteitsbeleid van de Vlaamse overheid.
  • Stad Antwerpen. Diversiteitspraktijk.be website van ‘Atlas, integratie en inburgering Stad Antwerpen’.
  • Universiteit Antwerpen. Fiches Genderinclusieve communicatie: Tips voor genderinclusieve voornaamwoorden, aanspreking, formulieren, teksten.
  • Marijke Cornelis. Het Diversiteit en Inclusie Kompas – scroll helemaal naar onder – geeft aan hoe je door gesprek oplossingen vindt bij problemen met inclusie op het werk.
  • Arteveldehogeschool. Project Bridging the gap. Project van de hogeschool uit 2018 over diversiteitscommunicatie. Met een persona-tool, waarin honderd mensen met een migratieachtergrond in een persoonlijke fiche zichzelf als consument en persoon beschrijven. Met zoektool.
  • Adviescommissie Genderinclusief Taalgebruik van de Nederlandse Taalunie. In 2019 heeft de Taalunie de werkgroep Genderinclusief Taalgebruik ingesteld. De werkgroep zou vanaf midden 2021 via taaladvies.net praktische adviezen geven. Eind juni 2021 was er nog niets verschenen (zie artikel Onze Taal).
  • Twee recente boeken van auteurs in Vlaanderen:
    • Hanan Challouki (2020). Inclusieve communicatie. Biedt een werkmodel voor inclusieve communicatie. Gaat niet specifiek in op taalgebruik.
    • Ingrid Tiggelovend (2019). Diversiteitscommunicatie. Verbindende communicatie en marketing. Studio Sesam. Op basis van interviews met 303 communicatieambtenaren in Vlaanderen.

Nederland

  • De Volkskrant. De Volkskrant Stijlboek. Prachtig initiatief waarin de Nederlandse krant haar taalkeuzes helder online zet — hoog tijd dat De Standaard of De Morgen dat bij ons ook eens doet. Zoek ‘Arabisch’, ‘Beijing’, ‘buitenlandse namen’, intersekse personen (ook over hermafrodiet), lgbti-personen (aangepast 12 apr 2021), non-binaire personen (aangepast 12 apr 2021), sekseneutraal taalgebruik, geslacht, streepjes-Nederlanders.
  • NRC. Ook de Nederlandse krant NRC heeft een goed overzicht: de NRC-code. Voor inclusieve communicatie: zie het deel ‘Wat we publiceren’, zoek ‘Etnische afkomst’, ‘Seksuele oriëntatie’.
  • WOMEN inc. Stijlgids. Interessante stijlgids voor inclusie van WOMEN Inc, een belangenorganisatie die emancipatie in Nederland versnelt.
  • Het tropenmuseum. Woorden doen ertoe. Interessante gids met tips voor inclusief woordgebruik in musea, vooral in verband met migratie en culturen wereldwijd.
  • Nederlandse federatie van werkgeversverenigingen in de cultuur. Waarden voor een nieuwe taal in de cultuursector. Activistische handreiking die deel uitmaakt van een ruimer project waarin ook een code ontwikkeld is voor diversiteit en inclusie in de cultuursector in Nederland. Bij de  Handreiking hoort ook een Scan Diversiteit & Inclusie waarmee je jouw organisatie kuntanalyseren. De handreiking is 2021 gepubliceerd en belicht een tiental inclusieve waarden die volgens de auteur in de  cultuurwereld in de praktijk moeten worden gebracht. De auteur neemt een activistische positie in, die intussen ook kritiek uitlokte (in De Volkskrant, zie deze column van Elma Drayer van 22 april 2021 en een opinie van Joris Roelofs op 5 mei 2021).
  • Gemeente Amsterdam. Regenboog Taaltips. De gemeente Amsterdam was in het Nederlandse taalgebied een van de eerste overheden met een gids voor genderneutrale alternatieven. De tweede editie verscheen in 2018.
  • One World. One world – Het Taaldossier. Pagina over taalgebruik en genderongelijkheid, neo-kolonialisme, trans personen, gendervrijheid, duurzaamheid en validisme.

Internationaal

Inclusief beeldgebruik

Bekijk alle Diverse Thema’s:

Leeftijd
opleiding
inkomen

Gender

Mensen
met een
beperking

Culturen en landen

lees ook

Online Magazines

De kunst van digital storytelling evolueert ultrasnel. In de nieuwste generatie verhalen werken we volop met beweging en interactie. We…

lees meer

Interactieve Deep Content voor Deutsche Bank

Droom je van een eigen huisje in het buitenland? Wie niet! Maar wat komt er fiscaal allemaal bij kijken? Koop…

lees meer

Wat is deep content?

Deep content is content die zorgt voor een rationeel diepere en emotioneel rijkere band tussen mensen en thema’s of merken.…

lees meer