Het succes van goede brand storytelling zit in het vermogen om mensen te raken, te inspireren en aan te zetten tot actie. Maar hoe kwantificeer je emoties of de connectie tussen een merk en het publiek?
Zeker, het geeft een vrij betrouwbaar beeld als je jouw interessantste metrics bijhoudt in evenwichtige en liefst ook overzichtelijke dashboards. Data zoals het aantal gebruikers, de gemiddelde scroldiepte, het aantal microconversies, en het aantal nieuwe of terugkerende gebruikers – ze brengen allemaal in kaart hoe goed je content scoort voor de doelstellingen die je voor ogen had.
Elke metric heeft zijn waarde: als je erop mikt om de brand awareness te vergroten, krijgt je bereik en het aantal views bij nieuwe gebruikers een centrale plaats in je dashboard. Moet je content naar winkelafspraken of persoonlijke verkoopgesprekken leiden, dan zijn die events en de mogelijke verkoopcijfers die eruit voortvloeien jouw cruciale parameters.
Bij onze projecten voor emotioneel of informatief verdiepende engaging stories hebben we meestal als belangrijkste focus het engagement voor een merk te verhogen. De tijd die iemand besteedt aan jouw verhalen is in onze tijd van overprikkeling een zeer waardevol meetpunt. Daarom voegen we aan bijna elk JaJa-dashboard ook de metric attentietijd toe. De berekening is eenvoudig: je vermenigvuldigt het aantal gebruikers met de gemiddelde sessieduur.
De cijfers hieronder tonen dat we met die content experience een heel hoog engagement en hoge attentietijd haalden.
Als je de attentietijd aan het geïnvesteerde budget koppelt, kun je vlot de kost per attentieminuut berekenen. Het handige is dat je deze kost per attentieminuut over de verschillende content formats en media heen kunt berekenen. Wat kosten je video’s per attentieminuut? Je interactieve content experiences? Je magazines? Blogposts? Webinars? Podcasts? Whitepapers? De vergelijkingen leiden vaak tot verrassende inzichten in de rendabiliteit van de verschillende media.
We merken heel duidelijk dat interactieve verhalen en content experiences een hogere attentietijd hebben. Een van de klanten voor wie we al jaren werken is bankverzekeraar KBC, die zijn interne communicatie al een aantal jaar volledig digitaal aanpakt. We creëren voor hen content experiences als hero-content in hun mix.
Met een van die interactieve JaJa-verhalen, een speelse quiz om je kennis van managementtermen te testen, behaalden we bijvoorbeeld een attentietijd van net geen 7.000 minuten bij 1.745 medewerkers.
De attentietijd die je zo verkrijgt, is een krachtige metric die toont hoeveel minuten en seconden je de aandacht van je doelgroep verdiende. Om in het MoFU-stadium in de klantreis (MoFU staat voor 'Middle Of Funnel', nvdr.) een band met je doelgroep uit te bouwen, ligt de focus op content die je doelgroep intens waardeert. Hoe meer attentietijd je van hen krijgt, hoe beter je daarin slaagt.