

Bij JaJa gebruiken we voornamelijk ChatGPT for Teams, maar de meeste tips in dit artikel zijn ook bruikbaar voor Copilot, Claude, Gemini of andere AI-chatbots. ChatGPT for Teams garandeert een veilige dataomgeving. Controleer de instellingen van jouw chatbot en deel in gratis versies zeker geen gevoelige informatie over je content marketing.
01.
Primen, prompten en pimpen
Bekijk ChatGPT als een allround junior die supersnel opdrachten uitvoert maar flink wat sturing nodig heeft – en zelden een afgewerkt product aflevert. Hoe beter je sturing, in de vorm van primen en prompten, hoe beter de uitkomst. En hoe minder je die hoeft te pimpen.
Met primen bedoelen we dat je van bij de start de nodige achtergrondinformatie meegeeft. Denk aan contextbeschrijvingen, rollen, voorbeeldprojecten, tussenstappen. Formuleer je opdracht in een heldere prompt en pimp daarna je uitkomst door nieuwe vragen te stellen of extra input te geven.
Gebruik bijvoorbeeld de rol-, taak-, opdracht-structuur: [rol] ‘Je bent de beste copywriter van de wereld en weet alles over marketing, design, data, AI, content strategy en alle aangrenzende vakgebieden.’ [taak] ‘Je schrijft B2B-teksten die laten zien wat de meerwaarde is van organisatie x.’ [opdracht] 'Analyseer deze documenten en vat in 3000 tekens samen wat interessant is om te verwerken in een blogartikel.’
02.
Voor elk project een extra helper
Gebruik de ChatGPT-optie ‘projecten’ om je allround junior meer richting te geven over wat je wenst. Maak projectmappen aan en geef daarin telkens mee welke informatie het algoritme voor het project moet gebruiken. Of in welke toon, schrijfstijl en lengte je antwoorden verwacht. Ook handig is dat jouw chatgeschiedenis voortaan geen warboel meer is, maar netjes per project gerangschikt staat.
Klik in de linkerbalk op het plusje naast ‘Projecten’. Kies een naam en voeg jouw best practices als instructies en eventueel documenten toe. Denk aan omschrijvingen als: ‘Schrijf in een stijl die lijkt op die van een kwaliteitskrant zoals De Standaard. Maak gebruik van alle beschikbare kennis over content marketing, ...’ Noot: Deze optie werkt momenteel alleen in de betaalde versies van ChatGPT.
03.
Bliksemsnelle brainstorms
ChatGPT kan in een mum van tijd honderden content marketing ideeën genereren, documenten of websites analyseren, en informatie structureren. Jij beoordeelt wat je bruikbaar vindt en waarop je wil doorvragen. Zo kun je heel snel uiteenlopende pistes verkennen.
Vraag bijvoorbeeld om het 7P-marketingmodel toe te passen op jouw product. Of laat een lijst opstellen met 20 verrassende invalshoeken, 20 mogelijke formats, 20 trends die aansluiten bij je SEO-strategie, en ga zo maar door. Bekijk de antwoorden en vertel de AI-chatbot wat je goed vindt en in welke zin je wil bijsturen.
Kopieer deze prompt: ‘Wat zijn de 20 grootste uitdagingen voor [doelgroep] als het gaat om [onderwerp]? Waar zijn [doelgroep] het meest enthousiast over als het gaat om [onderwerp]? Geef een overzicht in tabelvorm, met telkens een korte uitleg en een praktijkvoorbeeld.’

04.
Haal meer uit webinars
Een chatbot als ChatGPT is erg sterk in informatie samenvatten. Speel dat potentieel uit in je zoektocht naar bronmateriaal. Vraag om relevante websites en documenten te screenen op wat interessant is voor je blogartikel.
Bij feiten waarover je twijfelt, vraag je op welke bron ze gebaseerd zijn. Weet dat ChatGPT ook webinars kan samenvatten, als die ondertiteld zijn. Dat maakt een schat aan digitale kennis toegankelijk. Houd tegelijk in het achterhoofd dat ChatGPT ook beperkingen heeft: per chat houdt het algoritme 'maar' rekening met zowat 25.000 woorden of 128.000 tokens.
Kopieer deze prompt: ‘Vat dit webinar [youtube.com/xxx] samen in 3000 tekens en focus op de aspecten die interessant zijn om te verwerken in een blogartikel over [thema] voor [doelgroep].’

05.
Combineer ChatGPT met Perplexity
Oorspronkelijk wilden we in deze tekst alleen praten over ChatGPT. Maar als het gaat om feitelijke informatie verzamelen, kun je niet om de tool Perplexity heen. Perplexity wordt ook omschreven als het perfecte huwelijk tussen AI-chat en search.
Weet dat Perplexity taalgevoelig is en betere resultaten geeft in het Engels. Weet ook dat Perplexity vaak wat achterop loopt en je recente bronnen of best practices beter via Google opzoekt.
Surf naar perplexity.ai en stel specifieke vragen als ‘Wat zijn de 20 grootste uitdagingen voor marketeers op het vlak van data driven marketing?’ Perplexity geeft zelf suggesties voor vervolgvragen waarop je kunt doorklikken. Bijvoorbeeld ‘Wat zijn de meest effectieve methoden om datakwaliteit te verbeteren?’ Schat zelf in welke bronnen je interessant vindt en welke subthema’s je verhaal vooruit helpen.
06.
Start met een beschreven blad
Heb je de briefing voor een blogartikel ontvangen? Stop de opdracht in ChatGPT, vul aan met de meegeleverde achtergronddocumenten en voorbeelden, en vraag om een artikel. Van die starttekst kun je vaak bepaalde passages gebruiken.
Of ze inspireren je net om het totaal anders aan te pakken. Misschien merk je wat er ontbreekt en wat je lezer wel in je verhaal zou trekken. Of je ziet dat een totaal andere structuur beter bij je doelgroep past.
Kopieer deze prompt: ‘Kun je een artikel schrijven van 800 woorden in de stijl van [voorbeeldtekst]? Het moet gericht zijn op [doelgroep] en gebaseerd op deze informatiebron: [link/pdf/doc].’
07.
Verrijk je tekst met oneliners en metaforen
Zit de inhoud van je verhaal al goed, maar voelt de tekst saai aan? Breng je artikel dan op smaak met de nodige oneliners of een portie beeldspraak.
Vraag ChatGPT om 20 creatievere formuleringen voor je zakelijke tekst. Vraag om een passage op 20 manieren levendiger te schrijven. Of om 20 specifiekere formuleringen, 20 sterke quotes over je thema en ga zo maar door.
Kopieer deze prompt: ‘Welke 20 metaforen kan ik gebruiken om [onderwerp] beeldend te beschrijven?' 'Geef 20 creatievere formuleringen voor [alinea]’.

08.
Schrijf 20 betere titels – en intro’s
Een artikel zonder sterke titel is als een winkel zonder etalage – niemand stapt er binnen. Vraag aan ChatGPT om voor elk blogartikel 20 andere titels en intro's te formuleren. Stuur de resultaten bij zoals je wil, bijvoorbeeld ‘Werk met een inhoudelijke boventitel’ of ‘Gebruik een krachtige quote die aansluit bij [thema]’.
Kopieer deze prompt: ‘Geef 20 andere titels die passen bij deze tekst? Werk met een inhoudelijke boventitel en een ondertitel die kleur geeft. Sterke titels zijn meestal kort en sluiten aan bij het onderwerp. Ze spreken emotioneel aan, allitereren vaak, bevatten leuke beeldspraak of een woordspeling.’
09.
Voer een digitale eindredactie uit
Gebruik ChatGPT om je artikel na te lezen en te controleren. Vraag de AI-chatbot of je inhoudelijk niets over het hoofd zag. Laat je tekst nakijken op spelling-, grammatica-, interpunctie- en stijlfouten.
Geef mee met welke eindredactieregels je rekening wil houden, bijvoorbeeld voor de schrijfwijze van getallen. Voer ook een controle uit op de helderheid en geschiktheid voor je doelgroep, zoals dat alles afgestemd moet zijn op lezers met taalniveau B1 in Vlaanderen.
Kopieer deze prompt: ‘Controleer deze tekst op consistentie, spelling-, grammatica-, interpunctie- en stijlfouten. Vermijd nominalisaties, tangconstructies, archaïsche en ingewikkelde woorden. Maak een tabel met alle zinnen die je zou herschrijven, met in kolom 1 de oorspronkelijke zin en in kolom 2 je herschrijving.’
10.
Optimaliseer voor SEO
Geef ChatGPT de zoekwoorden waarop jouw blogartikel wil werken en vraag om een herschreven versie met geoptimaliseerde tussenkoppen en een pakkende meta-description.
Of werk andersom om met AI inspiratie te vinden voor een volgend artikel. Laat ChatGPT een content gap analyse uitvoeren op je artikel en je andere online content. Vraag om een tabel met in kolom 1 ontbrekende onderwerpen die interessant zijn voor je SEO en in kolom 2 telkens 3 invalshoeken voor artikels daarover.
Kopieer deze prompt: ‘Herschrijf deze tekst met focus op de zoekwoorden ‘[zoekwoord 1, zoekwoord 2]’. Voeg H2-koppen toe en schrijf een aantrekkelijke meta-description met call to action.’
11.
Supersnelle teksten voor socials en ads
Vraag ChatGPT om op basis van je blogartikel meteen ook verschillende posts voor je sociale media te maken. Geef per kanaal een korte omschrijving mee van je aanpak en vraag om tekstvoorstellen met beeldsuggesties en hashtags.
Voorzie aansluitend ook voorstellen om je artikel in je nieuwsbrieven op te nemen en om eventueel social ads voor de distributie van je artikel naar je doelgroep te maken.
Kopieer deze prompt: ‘Maak 5 voorstellen voor posts op Facebook, Instagram, LinkedIn, X en voor nieuwsbriefteksten op basis van dit artikel. Houd rekening met [doelgroep] en rangschik je voorstellen op basis van het verwachte engagement voor de voorstellen.’
Probeer onze prompts uit en ontdek hoe ChatGPT jouw content marketing kan versterken. Veel succes met je volgende blogpost!
